Salát niçoise a zálivka vinaigrette v dlouhé francouzské bagetě. Vydatný pokrm perfektně i efektně sbalitelný na cesty. Nutno jej řádně zatížit, nechat nasáknout a odležet. Pan bagnat pak svými chutěmi zaručeně zpříjemní každý piknik či oslavu. Nebo si na něm zkrátka pochutnáte doma k obědu či večeři. Sytý je na to dostatečně.

Pan bagnat neboli „mokrý chléb“ svým názvem vyjadřuje, že se opravdu musí nechat nasáknout. Zálivkou proto nešetřete a skutečně ji do chleba poctivě rozetřete. Plně naložený tuňákový sendvič vám teprve po odležení přinese ten pravý chuťový zážitek.

Pan bagnat: sendvičová verze salátu niçoise

Na 2 porce potřebujete:

  • 1 francouzská bageta
  • 6 až 8 lístků bazalky
  • 160 g tuňáka v olivovém oleji
  • 1 rajče
  • 1 vejce natvrdo
  • ¼ červené cibule
  • ¼ červené papriky
  • 6 fazolových lusků
  • 4 až 6 černých oliv
  • 5 sardelových oček v oleji (s kapary)

Na zálivku (vinaigrette):

  • 3 až 4 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce bílého vinného octa
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • Sůl & pepř

Postup

  1. Smícháním všech ingrediencí připravte salátovou zálivku. Vymíchejte ji metličkou, dokud nebude krémově hladká.
  2. Bagetu rozkrojte podélně napůl. Spodní polovinu podle potřeby lehce vydlabejte, aby se lépe plnila. Na každou polovinu naneste pomocí lžičky zálivku a po celé ploše rozetřete.
  3. Na horní část potřené bagety vyskládejte lístky bazalky. Na spodní postupně rozprostřete tuňáka (rozmíchaného s olivovým olejem), na kolečka nakrájené rajče, vejce a červenou cibuli.
  4. Na bagetu dále rozložte plátky červené papriky, blanšírované fazolové lusky, napůl rozkrojené olivy a rozmotaná sardelová očka.
  5. Vrchní část bagety opatrně přitiskněte ke spodní, bagetu zabalte do fólie a něčím zatěžkejte. Použít můžete prkénko, na které položíte hrnec. Vyčkejte alespoň deset minut a následně bagetu otočte a zatěžkejte i z druhé strany.
  6. Zatěžkáním se chutě uvnitř lépe propojí a bageta zvlhne, respektive zešťavnatí, což je žádoucí. Po zatěžkávací zkoušce vložte bagetu do lednice a nechte ji odležet ideálně do druhého dne (minimálně 3 až 4 hodiny).
  7. Po odležení překrojte bagetu napůl, na třetiny či čtvrtiny. Podle toho, jak velký hlad máte nebo pro kolik lidí piknik chystáte. Baget tímto způsobem můžete samozřejmě připravit hned několik.
  8. Nakrájené bagety zabalte do papíru, převažte provázkem, vložte do krabičky a vyrazte na výlet. Nebo si proces zjednodušte o balení a vychutnejte si je rovnou doma.

Poznámky

  • Fazolky opláchněte a odkrojte oba konce. Vložte je do vroucí osolené vody a 3 minuty povařte. Poté je ihned zchlaďte ve studené vodní lázní s ledem. Zanechají si tak krásně zelenou barvu a zůstanou stále trošku křupavé.
  • Cibuli můžete po nakrájení na chvilku namočit do horké vody a poté ji propláchnout pod tekoucí studenou vodou. Před použitím ji nechte okapat. Zmírníte tak její štiplavost a v salátu, respektive bagetě, vydrží déle (nebude pouštět tolik šťávy, která by zkracovala trvanlivost).