Představte si, že se alespoň na dva dny vykašlete na všechny pseudopovinnosti a místo nikdy nekončícího úklidu, povrchních setkání, na která se stejně už předem netěšíte, a nakupování zbytečných dárků bez ducha si užijete tolik skloňované vánoční pohody. Že to nejde? I kdyby jen na pár hodin to určitě zvládnete! A až se vám to podaří, máme pro vás spoustu sladké inspirace, jak si tento čas opravdu užít, a ještě potom těžit z lahodného výsledku.

Zelená zhýralost: pistáciové rohlíčky

Nejlepší vanilkové rohlíčky s největší pravděpodobností pekla vaše maminka, babička, tetička či kdokoli jiný, koho si dosadíte do své voňavé vánoční vzpomínky. S nikým takovým nemáme ambici se poměřovat, proto se vydáváme do jiných končin vánočního cukroví. Pistáciové rohlíčky se také doslova rozplývají na jazyku (sláva máslu a žloutkům!), ale mají zábavnější barvu a o něco nezvyklejší chuť.

Nostalgie první republiky: Masarykovy sušenky

Křehké máslové sušenky s křupavými lískovými oříšky byly údajně oblíbeným cukrovím prezidenta Masaryka. Ať už je to pravda, nebo jde o gastro fámu, doporučuji je vyzkoušet. A to i těm, kterým se jinak pečení příliš nedaří – těsto se neválí ani nevykrajuje, takže opravdu nezbývá mnoho prostoru pro nezdar.

S vůní rumu & citronu: linecké cukroví

V otázce lineckého buďte tradicionalisté. Držte se nepřekonatelného poměru 3 : 2 : 1, tedy 3 dílů mouky na 2 díly másla a 1 díl cukru, přidejte žloutek, voňavý rum a po rakouském vzoru citronovou kůru, a výsledek bude jednoduše perfektní. Slepujte výrazným domácím nebo kvalitním kupovaným džemem a uvidíte, že vám horko těžko nějaké zbude na svátky (natož abyste ho oschlé nutili návštěvám ještě v lednu).

Pro vytížené: 3 druhy z jednoho těsta

Někdo tomu může říkat lenost, my tomu říkáme efektivita. Tři druhy cukroví z jednoho těsta, to je prostě sen každého vytíženého kulináře. Z univerzálního kakaového ořechového těsta vykouzlíte tradiční pracny neboli medvědí tlapky, ořechy s rumovým máslovým krémem a kakaová kolečka lepená džemem.

Cukr & barvy = šťastné děti

Pokud máte děti ve věku, kdy ještě nejvíc ze všeho oceňují váš čas a pozornost, užijte si to a oslavte advent společným pečením. Sušenky s barevnými cukrovými kuličkami sice nejsou zrovna vizitkou bio rodiče, ale asi tušíte sami, že přesně proto děti baví.

Proti stresu: levandulové sušenky

Levandule ozdobí vaši zahradu, stůl i talíře a dokáže zahojit rány na těle i duši – má spoustu léčebných účinků. A jelikož působí příznivě proti úzkosti a stresu, buďte si jisti, že po požití levandulových sušenek se budete cítit opravdu blaženě. Levandule s citronem spolu náramně souzní a křehkým sušenkám dodává neodolatelnou chuť.

Jednoduché & efektní: crinkle cookies

Pečení jako terapeutická forma? Vaše nervy zklidní hned dvojnásobně: nejenže jakožto jemná manuální činnost uklidňuje. Myšlenky se během vyvalování kuliček z těsta stačí v hlavě pěkně usadit a možná přijdete i na něco nového. Na konci pečení vás navíc čeká sladká odměna. Děti se do pečení mohou navíc zapojit s vámi, a tak si užijete společně strávený čas zábavnou formou.

S vůní exotiky: citrosovo-mandlové sušenky

Mandlové sušenky s příchutí citrusů nejen nádherně voní, ale i chutnají. Kůra z limety, citronu a pomeranče jim dodá zajímavý exotický nádech a opražené mandle se postarají o onu dokonalou vůni a křupavost. Mohou posloužit i jako milý jedlý dárek. Vložte je do dárkové krabičky nebo pěkné skleněné dózy a máte vystaráno.

Nejoblíbenější nepečené cukroví: včelí úly

Včelí úly nebo vosí hnízda? Do této polemiky se dnes pouštět nebudeme, zato máme skvělý a trochu netradiční recept. Rumovou kakaovou klasiku určitě dobře znáte, proto jsme pro vás připravili karamelovou variantu tohoto nepečeného cukroví. Ale nebojte, ani o tradiční verzi jsme vás neochudili, takže pokud sháníte recept i na poctivou klasiku, najdete ho v článku také.

Opilé Vánoce: rumové kuličky

Rumové koule se tradičně chystají těsně před Vánoci, protože jsou bezvadný způsob, jak zdělat zbytky džemů, polev, oříšků a rozdrobeného cukroví (každý slušný člověk nicméně polámané kousky prostě sní, takže se stejně dávají piškoty). A tvůrci pak musí kolikrát nešťastně sledovat, jak toto rychlé nepečené cukroví mizí ze stolu dřív než mnohem sofistikovanější výtvory. Proto si na nic nehrajeme, a voňavé kuličky chystáme rovnou od píky – a z kvalitních surovin.

Bez lepku & přidaného cukru: datlové cukroví

Datle medjool, přezdívané „datle králů“, jsou největší odrůdou a vynikají medovou chutí, jemnou a šťavnatou dužinou a měkkostí. Chutnají skvěle už jen samotné, tudíž při použití do receptů můžete očekávat jedině skvostný výsledek. Ostatně toto veganské cukroví plné zdravých surovin je toho důkazem.

Vysoká cukrářská: perníkové makronky

Dvě sladké mandlové pusinky spojené lahodným krémem. Kdo by takovému políbení odolal? Makronky jsou dokonalost sama, ale sebemenší chyba v receptu je na nich znát. A právě tato neblaze proslulá náročná příprava dokáže nejednoho vášnivého cukráře (byť domácího) odradit, aby je vyzkoušel. Perfektní makronky jsou zvenčí hladké, neporušené a lehce křupavé, zevnitř zůstávají příjemně vláčné. My jsme náplň přizpůsobili přicházejícím Vánocům a ovoněli ji perníkovým kořením s rumem. Nebojte se do makronek nanést poctivé množství náplně, nejen pro chuť, ale rovněž pro pěkný vzhled.

Vegansky & lahodně: pomerančové lanýže

Pravděpodobnost, že na svátečním stole objevíte lahodnější veganské cukroví než avokádové lanýže, je stejně taková, jako že se vám zjeví skutečné zlaté prasátko. A pakliže Vánoce vnímáte jako příležitost ochutnat něco neobvyklého, máte s tímto receptem skvělou možnost. Krom toho, že pepřové lanýže budou překvapením pro vás samotné, můžete otestovat i ostatní. Co myslíte, uhodnou, z čeho jste tyto neodolatelné lanýže ve dvou provedeních připravili?

3 v 1: Kokosový, kávový a malinový likér z jednoho základu

K Vánocům likéry patří. Potěší nejen jako dárek, ale také při posezení s rodinou a přáteli. Aby se vám při setkání s blízkými nesešlo jako obvykle hned několik lahví tradičního vaječného likéru, přijďte s něčím speciálním a vyzkoušejte 3 originální příchutě likérů, na který využijete 1 společný základ – domácí sladké zahuštěné mléko.

Must have k pečení: domácí vaječný likér

Skvělý vaječný likér je základem každé vánoční tabule či večírku. Ať už na posezení s přáteli či rodinou, nebo jako jedlý dárek pro vaše blízké, tento recept bude mít rozhodně úspěch. Uvařte si letos pravý domácí vaječný likér jen z těch surovin, které do něj doopravdy patří!

Než se pustíte do cukroví: sváteční štrúdl

Ve Vídni jej Rakušané povýšili na noblesní dezert, ale jeho původ lze hledat již u přípravy sladké orientální baklavy. Řeč je o svátečním jablečném závinu. K dokonalému výsledku vás dovede nejen lahodné těsto, ale také výběr správné odrůdy jablek. Pro přípravu závinu nebo štrúdlu je nejlepší zvolit pevné a nakyslé odrůdy jako například Granny Smith nebo Jonagold.

Švédské „vánočky“: Lussekatter se šafránem

Švédské vánoční pečivo Lussekatter („Lucinčiny kočky“) se tradičně peče na svátek svaté Lucie 13. prosince a má připomínat spící zkrocené ďáblovy kočky. Vypadá trochu jako naše velikonoční jidáše, ale obsahuje navíc pro barvu, vůni i chuť důležitý šafrán a exotický kardamom.

Máslová & dokonalá: kynutá vánočka

Pro zhotovení dokonalé vánočky je zásadní začít u kvalitních ingrediencí. Použijte výběrovou mouku s dostatečným obsahem lepku, aby zvládla tíhu těsta. Domácí vajíčka rozhodně též schvalujeme. O provzdušnění těsta a lepší kynutí se postará kvásek. Jakmile kvásek vzejde, máte jasno, že je droždí v plné síle a umožní tak těstu zamotat z něj ve finále krásnou štědrovnici (jak se vánočce mimo jiné zastarale říkávalo).

Když vánočka zbude: sladký francouzský toust

Pain Perdu se nejčastěji připravuje z bílého toustového chleba, ale použít můžete vesměs jakékoli (zejména bílé) pečivo. Vyzkoušejte Pain Perdu z vánočky, kterou máte v těchto dnech dost možná na svátečním stole. Pokud jste to s jejím množstvím přepískli, třeba vám její transformace ve francouzský toust přijde na chuť. A věřte, že přijde. Můžete si připravit skvělou snídani nebo Pain Perdu podávat jako dezert. V obou případech si znamenitě pochutnáte.

Než se pustíte do perníků: voňavé cupcakes

Začněte letos zlehka, a ještě před vánočním šílenstvím nasajte atmosféru díky našemu receptu na perníkové cupcakes. Základem je navoněný korpus plný koření, jeho chuť navíc podtrhne lehce nakyslý krém ze smetanového sýru. Na cupcakes milujeme hlavně to, že jsou skvělou mini verzí klasického dortu, ale bez zahlazování a dlouhého stání v kuchyni, tak hurá na ně!

Dezert & cukroví v jednom: perníkový dort

První úkol k dosažení perníkového dortu byste mohli mít již splněn – pokud ho tedy budete stejně jako my zdobit voňavými perníčky, můžete použít zrovna ty, které už máte ve spíži. Pokud se na ně teprve chystáte, jejich vzhled a velikost uzpůsobte právě ke zdobení chystaného dortu. A kdo by snad perníčky ještě neměl a má je v plánu péct, v článku najde recept i na ně.

Linecké ve velkém: Linzer Torte

Přeneste se do nostalgických časů Rakouska-Uherska a provoňte si den čerstvě upečeným lineckým koláčem. S naším lineckým cukrovím má společnou jen kombinaci máslového těsta a výrazné zavařeniny, korpus samotný je totiž jemně kořeněný a plný oříšků, takže hned o několik chuťových dimenzí bohatší. U čeho je (na rozdíl od surovin) experimentovat žádoucí, je zdobení – místo složité mřížky si zjednodušte práci a koláč obložte vykrojenými hvězdami nebo jinými tvary. Zaberou vám jen zlomek času co pletení a efekt vytvoří stejně kvalitní.

Když nestihnete trhy: pečené kaštany

Kouzlo vánočních trhů, vůně svařáku a lahodné pečené kaštany jako očekávání, přeplněná náměstí, virózy, pošlapané boty a popálené prsty jako odvrácená tvář těchto městských procházek. Nenechte si ale předvánoční náladu vzít a předpřipravte se na ni už doma s pomocí jedlých kaštanů, které nyní seženete v zelinářstvích, supermarketech i na internetu. Nejlepší jsou jen tak, čerstvě upečené a ještě horké z trouby.