Celý leden vám kromě Pondělí bez masa servírujeme i veganské recepty v rámci veganské výzvy Veganuary (hádáte správně, jedná se o kombinaci slov vegan a January). Ta si klade za úkol rozšířit rostlinný způsob stravování do širší společnosti a podpořit tak jak etický, tak i ekologický aspekt veganství. Omezením živočišných produktů totiž prospějete nejen sobě a zvířatům, ale i planetě.
Dost ale bylo agitky, pojďme k jídlu. Do konce ledna zbývá posledních pár dnů, tak je načase nalákat na veganské vaření i ty, kteří doposud odolávali. Naším hlavním požadavkem při vytváření veganských receptů je totiž to, aby kdokoli, kdo je ochutná, primárně neřešil, že jde o pokrmy bez živočišných produktů, ale naopak si jen užíval jejich skvělou chuť. A tu má následující výběr vskutku famózní!
Mekka veganů
Sláva cizrně! A dalším dobrotám z Blízkého východu, které jsou čistě rostlinné, ale maso v nich rozhodně nikomu nechybí. Naučte se křupavý falafel v podobě kuliček i burgeru s grilovaným lilkem a hostinu doplňte klasickým hummusem nebo dipem z pečených paprik, muhammarou.
Vegani & zrní
Vtipů o tom, že jí jen zrní, si většina veganů vyslechla bezpočet. Takže mají vážně nárok na to, si něco dobrého plného semínek nakonec opravdu dopřát – třeba mezi celiaky oblíbený bezlepkový semínkový chléb, křupavou granolu naslano nebo snídaňovou makovou kaši plnou vápníku.
Zdravější sladkosti
Výhodou řady veganských sladkostí je to, že jsou celkově koncipovány podstatně zdravěji – často jsou slazené sušeným ovocem nebo alternativními sladidly, neobsahují lepek a díky množství ořechů, semínek či ovesných vloček vás i zasytí. Nás baví proteinové kuličky bliss balls, nepečené arašídové brownie, kešu cheesecake s borůvkami i plněné datlové kuličky.
Dokonalé saláty
Salát bez živočišných produktů zvládne připravit kdekdo, ale aby vás navíc i zasytil, je třeba nad jeho složením trochu více přemýšlet. Usnadní vám to recept na quinoový salát s pečenými batáty a špenátem, nebramborový low carb salát s tahini a jednoduchý okurkový salát s arašídy. To už zní líp než Caesar bez kuřete a slaniny, co myslíte?
Na zahřátí
Pokud je vám v těchto dnech při pomyšlení na salát poněkud chladno, vyzkoušejte raději některé ze zahřívacích jídel: snadnou kimchi polévku s chilli a zázvorem, hráškový krém s wasabi a kokosovým mlékem nebo vietnamské tofu ve výrazné rajčatové omáčce.
Pasta a basta!
Veganské těstoviny (díky bohu a prázdné ledničce za aglio e olio!) se nabízejí na první dobrou, proto nabídneme jen dvě specialitky: bleskovou avokádovou omáčku a krémovou omáčku z pečených paprik, kešu a lahůdkového droždí.
Hodobóžové recepty
Pokud chcete něco sofistikovanějšího, vsaďte na překvapivé kombinace a efektní vzhled. Cuketové rolky s fazolovým krémem, tofu zapečené s lilkem nebo portobello steak s bulgurem neurazí ani milovníky masa.
Vždy si nechte místo na dezert
Veganské menu se neobejde bez dezertu, a že je z čeho vybírat: hruškový crumble s kokosovou drobenkou potěší milovníky ovocných dezertů, kouzelná čokoládová pěna a horká tahini čokoláda zase fanoušky kakaových bobů a avokádové lanýže s růžovým pepřem budou ideální pro ty, kdo se vyhýbají rafinovanému cukru a mouce.