K večeři, k obědu i k snídani. Dny jako tento si vysloveně říkají o misku horké kouřící polévky, a to klidně hned po ránu a bez ohledu na to, jak divoký jste měli předcházející večer. I když na kocovinu zrovna vývar také bodne. Až vám dojde inspirace, sepsali jsme pro vás 21 ověřených receptů na krémy, masové vývary, asijské speciality i veganské polévky, které můžete vařit celou zimu.

Rychlý ramen s karamelizovaným vepřovým & vejcem

Zrychlená verze ramenu vás zahřeje na těle i na duši, ale přitom neuváže na hodiny do kuchyně. Nenechte se odradit delším seznamem ingrediencí – pokud občas vaříte asijskou kuchyni, nejspíš máte všechny doma. Přihodit můžete restované houby nebo vepřové vyměnit za krůtu či krevety.

Hrachová polévka s pečenou zeleninou & klobásou

Žlutá hrachová polévka vydatně zasytí a příjemně prohřeje organismus. Zároveň její příprava nestojí mnoho úsilí ani peněz. Nezapomeňte na bylinky jako tymián, saturejka nebo majoránka – pro jejich chuť i umění odbourávat nadýmání. Zaručují lepší stravitelnost luštěnin, rozhodně tak na ně nezapomeňte.

Kuřecí laksa s krevetami

Laksa je ostrá a chutěmi vyladěná polévka, kterou vám srdeční Indonésané, Malajsijci i Singapurci naservírují s úsměvem na tváři. Často obsahuje právě kuřecí maso a krevety, výjimkou však není tofu, vaječná omeleta nebo rybí kuličky. A naše verze je proklatě dobrá!

Krémová kuřecí avgolemono

Hustá řecká polévka avgolemono vás parádně zahřeje i zasytí a díky absenci jíšky nebo smetany přitom neodrovná na zbytek dne. Bílkoviny dodají kuře a vajíčka, zahuštěná je jen rýží a zmíněnými vejci a základ z kuřecího vývaru a citronu je navíc perfektním životabudičem při začínající viróze (nebo kocovině). Prostě ideální zimní jídlo!

Uzená rajčatová polévka s halloumi krutony & bazalkou

Opečené včerejší rohlíky v polévce nemusí být špatné, ale mnohem větší parádu (a radost celiakům) uděláte krutony z kyperského halloumi. Na rozdíl od jiných sýrů drží tvar i po opečení a ten pravý poznáte podle typického vrzání. Trochu jižního tepla vám pak snad dodá pálivá tomatová polévka vonící po uzené paprice, bazalce a zaataru.

Polévka z pečeného celeru & česneku s citronovým tymiánem

Bulvový celer by se dal charakterizovat jako „zvýrazňovač chutí“. Ve spoustě základů omáček či vývarů je nepostradatelný, avšak tady jeho „charisma“ často končí. Jaká škoda. Dejme mu větší šanci se prosadit a zaměřme se na celer jako hlavní přísadu, ze které lze vykouzlit hřejivou polévku plnou chutných tónů.

Brokolicová polévka se špenátem & kokosovým mlékem

Když doma navrhnete, že uděláte brokolicovou polévku, dost možná se s jásáním ani obdivem nesetkáte. Když ale navrhnete, že připravíte svěží polévku plnou asijských chutí, zjemněnou kokosovým mlékem, rozhodně získáte více pozornosti. A hlavní je, že výsledkem nikoho nezklamete. Pokud trochu omezíte pálivost, na této polévce si skvěle pochutnají i vaše ratolesti – ozkoušeno!

Hovězí polévka s kroupami

Mladý i setý ječmen je pro své pozitivní vlastnosti mezi odborníky na výživu velmi oblíbený. Ječmen setý má vysoký obsah vlákniny, minerálních látek i bílkovin. Je lehce stravitelný a šetrný k organismu. V kuchyni má většinou podobu ječných krup, tedy zrn zbavených vrchních slupek. A právě kroupy hrají jednu z hlavních rolí v této poctivé domácí polévce, která vás potěší i prohřeje skrz naskrz!

Kimči polévka s chilli a zázvorem

Hotovou ji máte do půl hodiny, je bez masa (resp. rovnou veganská, pokud použijete kimči bez krevetové pasty), a přitom vás příjemně zahřeje i zasytí. Miska horké kouřící kimči polévky je do zimních dnů jako dělaná, a ještě do ní spotřebujete i, řekněme, trochu zkušenější kimči.

Kuřecí polévka hot & sour

Konzumace kuřecí polévky jako lék na nachlazení je možná klišé, ale chutné klišé. Uvařte si živinami nabitý vývar, doplňte ho o houby a bílkoviny v podobě masa, tofu a vajec a přidejte tolik chilli, kolik jen snesete. Taková polévka vás zahřeje a postaví na nohy při viróze i kocovině.

Hráškový krém s wasabi & kokosovým mlékem

Zimní počasí zpravidla moc energie nepřidává, proto je fajn trochu víc myslet na to, co jíme. Ať už se stravujete vegansky běžně, nebo jste s námi v Pondělí bez masa, krémová hrášková polévka je přesně typ jídla, který v tuhle dobu potěší. Hotovou ji máte do půl hodiny, obsahuje jen základní nezprocesované suroviny a díky křenu wasabi i pěkně zahřeje.

Špenátovo-hráškový krém s lososovými noky

Kolikrát jste se už na jídelních lístcích setkali s bramborovými noky se špenátem a lososem? Tato hitovka už přestala být dávno hitovka. Zatímco špenátovo-hráškový krém s lososovým nokem je rarita, se kterou se nejspíš setkáte jen u vás doma. Tedy do té doby, než ji od vás nějaká restaurace „obšlehne“. Jakmile by ji totiž nějaký kuchař ochutnal, s velkou pravděpodobností se jeho restaurace bude okamžitě touto výtečnou polévkou pyšnit!

Mrkvová polévka s kurkumou & pomerančem

Několik málo dobře zkombinovaných surovin mnohdy udělá větší službu než složité kreace plné exotických vychytávek (dobře, dobře, tu čerstvou kurkumu můžete klidně nahradit sušenou). Mrkvový krém je toho zářným příkladem: příprava je jednoduchá, většina ingrediencí vám doma vydrží i několik týdnů, díky kurkumě a zázvoru krásně zahřeje a mrkev s pomerančem zase dodají množství vitaminů.

Kokosová Tom Kha s kuřecím masem

Thajská kokosová polévka „Tom Kha“ se často připravuje ve verzi s kuřecím masem a naleznete ji pod názvem Tom Kha Gai, případně Tom Kha Kai. Chuť polévky je mírně ostrá, lehce nasládlá a lahodně nakyslá. Nesmí v ní chybět galgán, citronová tráva ani listy kafrové limety – všechny tyto složky mají za následek její delikátní chuť. Tom Kha je velmi jednoduchá na přípravu. Stačí se jen dobře zazásobit správnými ingrediencemi a během chvíle můžete podávat rychlý oběd či večeři v asijském duchu.

Hovězí vývar s celestýnskými nudlemi

Poctivý hovězí vývar je zkrátka majstrštyk. A je tomu tak především díky dodržení pár zásadních pravidel. Dbejte především na to, ať se táhne pozvolna. To je snad nejzlatější pravidlo pro ten nejlepší výsledek. Vývar po celou dobu nijak nemíchejte, aby se nezakalil, a nechávejte ho tak nějak žít vlastním životem. K tomu mu zároveň poskytněte dostatek času. Láska a péče, kterou do něj vložíte, je rovněž velmi důležitá – třeba opečení masa a orestování zeleniny mu velmi prospěje a získá tím ještě výtečnější chuť i barvu.

Řeřichová polévka se špenátem

Řeřicha je poměrně specifická bylinka, kterou buď můžete milovat, nebo nesnášet. A když ji milujete, určitě víte, že díky ní nechutná perfektně jen chleba s čerstvým sýrem nebo salát. Jestliže jste řeřichu nezkoušeli přidat do polévky, pojďte do toho právě teď.

Odlehčený boršč

Tak co myslíte, je boršč původem ruský nebo ukrajinský? Tato famózní výživná polévka pochází z Ukrajiny, odkud se rozšířila do řady dalších zemí. Díky masovému vývaru má pro tělo doslova blahodárné účinky. Krásně zahřeje, zasytí a díky spoustě zeleniny a masu vám dodá i množství živin. Je ideální nejen do zimy, milovníci polévek a low carb pochoutek do ní lžíci s chutí zaboří kdykoli během roku. Chutná totiž překvapivě dobře i studená.

Pastináková polévka s lanýžovým olejem & lískovými ořechy

Pečený pastinák s bramborami dodá polévce výtečnou nasládlou chuť zpříjemněnou vůní tymiánu. Olej s bílým lanýžem rozvine v polévce své typicky výrazné aroma – už jen pár kapkami jí dodá svou nezaměnitelnou chuť. Opečené lískové ořechy mají zase na svědomí příjemný křupavý efekt a další živiny v tomto lahodném krému.

Tafelspitz

Na první pohled se může tafelspitz jevit jako jednoduchý vývar s kusem hovězího „zadního“, s nímž si kuchař nedal ani tolik práce, aby nakrájel zeleninu najemno. Ve skutečnosti to talířem vývaru jen začíná a velké kusy zeleniny i masa mají svůj význam. Stejně tak spousta doplňků kolem!

Hovězí vývar s morkovými knedlíčky

kostním morku se ukrývá množství živin, které nám obzvláště v zimních měsících dodají chybějící energii i mikronutrienty. Podlehněte této odvěké pochoutce a přetvořte ji v „babičkovskou“ polévku se silným vývarem a lahodnými morkovými knedlíčky. Potěší vás k nedělnímu obědu i jako moderní snídaně nabitá živinami.

Kukuřičná polévka s kysanou smetanou & chilli

Kukuřičný chowder je polévka ze surovin, které vám na první dobrou nemusí znít nijak zázračně, ale věřte mi, a zkuste ji. Díky pomalému opečení (a taky troše slaniny) chytne totiž kukuřice a s ní i celé jídlo až překvapivě dobrou chuť, a vy si začnete pomalu plánovat, kdy ho znovu uvaříte.