Stále pražící slunce a na teploměru stabilní pětadvacítka se může časem přejíst, české léto je naštěstí mnohem pestřejší a nabízí nám i deště a teploty, za které by se nemusel stydět ani pokročilý podzim. Co se vám ovšem určitě nepřejí, jsou následující recepty, které k našemu létu zkrátka neodmyslitelně patří.

Rychlé změny klimatu posledních let nejsou nic veselého, ale určitá naděje ještě zbývá a na nás kromě snahy o jejich zvrácení mezitím je, abychom se v nových podmínkách naučili žít. Třeba i s pomocí dobrého jídla.

Retro svačina: řízek s okurkou a spol.

Kdekdo se výletníkům s řízkem v chlebu posmívá, ale řekněte upřímně, dali byste na výletě přednost müsli tyčince před šťavnatým řízkem či karbanátkem?

Omáčka, která rozděluje společnost: koprovka

Máloco rozděluje českou společnost tak jako koprovka. Někdo má z její vůně okamžitě husí kůži (a vůní koprové aroma zdaleka nenazývá), jiný ji zbožňuje. Pokud patříte do druhé (a tedy té správné!) skupiny, inspirujte se našimi variacemi na tuto voňavou omáčku.

Když prší: české poctivky

Jistě, někdo je v létě živ víceméně ze vzduchu a ranní rosy, jiný ovšem potřebuje něco teplého do žaludku bez ohledu na teploty. A co teprve, když celý víkend proprší a teploty začínají jedničkou! To je pak ideální čas na poctivé recepty české kuchyně…

Když je na vaření moc horko: skvostné saláty

Ovšem i v našem podnebném pásu nastává několik dní v roce takové vedro, že na vaření je zkrátka moc hic. Pro takové případy máme spoustu tipů na saláty, které vás zasytí, ale neodrovnají na zbytek dne.

Zelenina s bonusem: plněná hojnost

Nevíte, co s nimi? Naplňte je! A to platí pro papriky, cukety i rajčata. Plněná zelenina vyžaduje chvíli trpělivosti, ale zpravidla ji pak ocení i její domnělí odpůrci.

Rostou?! Houbové delikatesy

Houbaření je takový náš národní sport a dotaz, zdali rostou, patří k návštěvám lesa stejně jako prsty modré od borůvek. Když se vám poštěstí (nebo nakupujete v dobře zásobeném obchodě), inspirujte se našimi recepty z lesních hub.

Oběd na sladko: ovocné knedlíky

Bavíme se tím pořád, jíst sladké jídlo jako hlavní chod k obědu je opravdu trochu ujeté. Ale také velice chutné! Přidejte sytou polévku a říkejte plněným ovocným knedlíkům klidně dezert, ale alespoň jednou za léto si je uvařte.

Křupavý dezert s ovocem: drobenkové koláče

Hlavním spojovatelem těchto moučníků je křupavá drobenka, která je zdobí, a nejčastěji v kombinaci s vrstvou šťavnatého ovoce dodává lahodný element, bez kterého by letní koláče od babičky nikdy nebyly takové.